Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Pure koffiesoorten
De geschiedenis van de koffie is veel jonger dan die van thee, namelijk circa 500 jaar oud. Volgens de Arabische geschiedschrijver Schena Beddin (15e eeuw) heeft een geestelijke voor het eerst een drank gedronken afkomstig van koffiebessen. Een ontdekker van het branden is er niet. In de loop van de 16e eeuw verspreidde het koffiedrinken zich van het Oosten richting Europa.
De koffieplant (eigenlijk een struik) behoort tot de familie der ruwbladigen en tot het geslacht Coffea. De zaden zijn de eigenlijke koffiebonen. Er zijn verschillende koffiesoorten, maar wij gebruiken alleen de Arabica, die we van een importeur uit België kopen.
Costa Rica, Ethiopië, Brazilië, Colombia, Nicaragua, Guatemala, Papua New Guinea, Java en Kenya zijn de landen waar onze koffie vandaan komt.
De koffie komt ruw aan in balen van 60 of 70 kilogram en wordt daarna in onze eigen winkel gebrand. Onze toeleverancier de Pelikaan levert de gemelangeerde koffie naar soort, land of branding.
Bezig met laden...
Brasil Santos
Brasil Santos
Deze fijne, strikt zachte koffie heeft goede aroma's en zuurgraad; granen en nootachtige smaak
100% ARABICA
Sterkte: +
Regio: ten zuiden van Minas
Hoogte: 900 tot 1.100 meter
Bodemtype: rood/gele aarde
Neerslag in mm/jaar: 1.500 tot 1.800
Gemiddelde jaartemperatuur: 23?C
Gewasperiode: van mei tot augustus
Plukwijze: handmatig en machinaal
Verwerkingsmethode: natuurlijk
Droogmethode: zongedroogd en machine-gedroogd
Screening en sorteermethode: machinaal
Minas Gerais (Portugees voor ‘algemene mijnen’) kreeg de naam na de uitgebreide en waardevolle mineraal-afzettingen die daar zijn gevonden in de 18e eeuw. Het is de meest ruige staat van Brazilie, met meer dan de helft van zijn grondgebied op een hoogte van meer dan 600 meter. Het zuiden van Minas is erg heuvelachtig en groen, met een grote koffieproductie. Deze regio is met name koeler dan de rest van de staat, en sommige locaties zijn in de winter onderhevig aan temperaturen net onder het vriespunt.
Bijzonderheden: Santos Fancy Astrid komt uit dezelfde regio als bijvoorbeeld Otimo-koffie, maar de verwerking is heel anders. Het is een ongewassen of ‘natuurlijke koffie’. Deze variëteit is het resultaat van langdurige samenwerking met de Cooperativa Regional de Cafeicultores em Guaxupé-Cooxupé. Deze blend is een selectie van de beste koffie van de regio!
Colombia
Colombia
Een hoogwaardige koffie van de heiligen van het Andes-gebergte. Rijpe vruchten, tonen van zoete walnoot en kersen; zacht maar intense zurige kop.
100% ARABICA
Sterkte: ++
Variëteit: Excelso en Supremo
Regio: Cauca state (Papayán Plateau); Zuidwest Colombia; 35 gemeenten produceren koffie
Hoogte: 1.350 – 1.820 meter
Bodemtype: vulkanisch
Neerslag in mm/jaar: 1.940
Gemiddelde jaartemperatuur: 18?C
Koffiepotentieel van de regio: 62.500.00 kg perkament = 665.000 zakken koffie (per jaar)
Gewasperiode: belangrijkste oogst van oktober tot januari en Mitaca of halfgewas – ongeveer 30-40% van de jaarlijkse productie – van maart tot juli
Plukwijze: handmatig
Was methode: de ontdooide kersen worden gefermenteerd gedurende 12 uur in traditionele tanks
Droogmethode: zongedroogd
Screening en sorteermethode: handmatig en machinaal
Regio: Als een van ‘s werelds grootste koffieproducenten (naast Brazilië en Vietnam) en de grootste producent van gewassen koffie, is Colombia erg trots op het aantal verschillende variëteiten die beschikbaar zijn in de regio’s. De Supremo-variant is de hoogste kwaliteit van de Colombiaanse koffiebonen.
Costa Rica
Costa Rica
Heerlijk karakter, zoet en bloemig aroma, duidelijke zuurgraad. Intense, chocoladeachtige smaak. De zachtste Arabica-koffie die wij verkopen, geurig en fijn van smaak.
100% ARABICA
Sterkte: +
Variëteit: Caturra, Catuai
Regio: Los Santos district (1u30 ten zuiden van San José)
Hoogte: 1.400 tot 1.900 meter
Verbouwde koffiegebied van de regio: 22.00 HA
Type schaduwbomen: meeste koffiebomen groeien in de zon, anderen in de schaduw van Ingas
Neerslag in mm/jaar: 2.400
Gemiddelde jaartemperatuur: 19?C
Hoeveelheid geproduceerd per gewas: ongeveer 450.000 zakken van 69 kg/jaar
Gewasperiode: van december tot maart
Plukwijze: handmatig, 3 plukrondes
Was methode: 16 uur fermentatie
Droogmethode: mechanisch (24 uur in trommeldrogers), afwerkmachines
Naam van de behandelingseenheid/locatie: verschillende coöperaties van kleine producenten en particuliere landgoederen
Screening en sorteermethode: machinaal
Regio: Koffieproductie is de basis van de economie van de Los Santos regio. De meeste producenten werken met hun gezin op hun boerderij. De regio heeft veel inboorlingen uit Panama (Chiriqui) tijdens de koffieoogst (tot 5000 koffieplukkers). Maatschappelijke verantwoordelijkheid: de leveranciers in de regio Tarrazu onderschrijven allen duurzaamheidsprogramma’s en sociale- en mileuverantwoordelijkheid , door middel van meerdere certificeer-labels (Max Havelaar, Rainforest Alliance) of eigen initiatieven («Zero Carbon»).
Cuba
Cuba
Deze koffie wordt gekenmerkt door een onderscheidend rijk karakter en aanhoudende nasmaak. Gemiddelde sterkte met nootachtige en chocoladeachtige tinten.
100% ARABICA
Sterkte: ++
Locatie: Sierra Maestra Mountain Range
Hoogte: 1.000 tot 1.300 meter boven zeeniveau
Koffietype: gewassen Arabica
Variëteit: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
Bodemtype: vruchtbaar, rijk aan noodzakelijke voedingsstoffen
Type schaduwbomen: schaduw gegroeid onder bosluifels;peulvrucht-bomen zoals Ingas, Erythiras, Leucaenas en anderen
Gemiddelde neerslag in mm/jaar: 1.290
Gemiddelde jaartemperatuur: 25?C
Gewasperiode: van september tot januari
Koffieoppervlakte: het totale aantal hectare waar koffie wordtgeoogst in Cuba is gedaald van 170.000 hectare in 1961 naar 28.000 hectare in 2013 (bron: FAO)
Regio en verwerking: Koffie werd halverwege de 18e eeuw geïntroduceerd in de Cubaanse maatschappij. Tegen de jaren 1820 leverde koffieproductie zelfs een grotere bijdrage aan de Cubaanse economie dan suiker! In de jaren vóór de Cubaanse Revolutie (1956), exporteerde Cuba 20.000 scheepstonnen koffie.
Met de Cubaanse revolutie kwam de nationalisatie van de koffieboerderijen en de afname van de koffie industrie in het algemeen. Hedendaags produceert Cuba een relatief klein volume koffie per jaar. Alle Cubaanse koffie wordt geëxporteerd door Cubaexport, die gereguleerde prijzen betaald aan koffietelers en –verwerkers.
Guatemala
Guatemala
Fijne, intense zuren, vol karakter en aangename wijntonen
100% ARABICA
Sterkte: ++
Variëteit: Bourbon, Caturra, Catuai
Locatie: Noordwest-Guatemala
Hoogte: 1.600 tot 2.000 meter
Bodemtype: kalkasteen
Neerslag in mm/jaar: 1.200 tot 1.400
Gemiddelde jaartemperatuur: 22?C
Hoeveelheid geproduceerd per gewas/zakken: tot 10.000 zakken
Gewasperiode: van januari tot april
Plukwijze: handmatig, 3 plukrondes
Was methode: 24 tot 48 uur fermentatie, afhankelijk van de hoogte van de natte molen
Droogmethode: zongedroogd, afwerkingsmachines
Screening en sorteermethode: machinaal
Regio: Huehuetanango heeft een aantal grote koffieplantages. SHB Attila Huehuetenango wordt echter geproduceerd door kleine en middelgrote telers. Velen van hen behoren tot een van de Guatemala’s 22 etnische groepen van de Maya’s en spreken een van de zeven lokale Maya-talen. In pre-Colombiaanse tijd, de hoofdstad van de machtige Mamnatie was Zaculeu, vandaag de dag een ruïneplaats aan de rand van de stad van Huehuetenango, bezocht door toeristen en door degenen die nog steeds het pantheon van de Maya-goden aanbidden.
Java
Java
Een zware, geurige koffie. Deze koffie heeft een enorm rijke 'body ' en een zachte afdronk.
100% ARABICA
Sterkte: +
Variëteit: Typcia
Locatie: Sulawesi, 500 km ten noorden van Makassar, in de gebieden Kalossi, Toraja en Memasa
Hoogte: 800 tot 1.350 meter
Koffiezones: Kalossi, Toraja en Memasa
Bodemtype: rijke vulkanische grond, rotsachtig, bruingeel, erosiegevoelig
Neerslag in mm/jaar: 2.661
Gemiddelde jaartemperatuur: 22 - 26?C
Totale gebied Kalossie koffie: verierend van 20 ha tot 500 ha
Hoeveelheid geproduceerd per gewas: paar duizend ton per jaar
Gewasperiode: van mei tot november
Plukwijze: handmatig
Was methode: halfgewassen
Droogmethode: onder dak
Screening en sorteermethode: handmatig
Regio: Regio: Celebes (tegenwoordig Sulawesi) is een eiland van intense exotische schoonheid met rijke, vulkanische grond, ruime regenval, hoge ruige pieken en adembenemende landschappen, waardoor het ideaal is voor koffieteelt.
Kenya-Arabica
Kenya-Arabica
Uitstekende Keniaanse koffie met een mooie zuurgraad, vol karakter met zoete bessen-fruit aroma, een evenwichtige koffie! Bijzonder krachtig en geurig.
100% ARABICA
Sterkte: +++
Variëteit: SL 28, SL 34, K7, French Mission
Hoogte: 1.500 tot 1.850 meter
Bodemtype: rode vulkanische grond
Koffiegebied: 72.000 ha
Neerslag in mm/jaar: 1.200
Gemiddelde jaartemperatuur: 23?C
Gewasperiode: 80% van de belangrijkste oogst van oktober – december en 20% vliegen gewasoogst van mei – juli
Plukwijze: handmatig, selectief handplukken
Aantal uren fermentatie: 24-48 uur afhankelijk van temperatuur
Droogmethode: in de zon gedroogd aan de droogtafels van de molen; nat malen op ‘farm-level’ en daarna commercieel droog malen
Screening en sorteermethode: handmatig en machinaal
Aantal vaste werknemers: voornamelijk familie-arbeid voor coöperaties, ingehuurde arbeidskrachten voor landgoederen, normaalgesproken minder dan 20.
Tijdelijke werknemers in gewasperiode: ongedwongen arbeid voor landgoederen, ongeveer 80% van de werkkracht.
Mocca Ethiopië
Mocca Ethiopië
Een vol en boterachtig mondgevoel en zachte fruit-tonen van perzik, abrikoos, sinaasappel en framboos. Mocca Ethiopië is een fijne, geurige, zware koffie, zeer selectief geteeld en geplukt.
100% ARABICA
Sterkte: +++
Variëteit: Bourbon
Koffiegebied: Sidamo (Zuid-Ethiopië)
Hoogte: 1.400 meter
Bodemtype: gelegen tussen savanne en een meer, de rijke vulkanische grond is ideaal om koffie te laten groeien
Type schaduwbomen: Acacia, Albizia, Cordia, Euphorbia, Sesbania
Neerslag in mm/jaar: 1.500
Gemiddelde jaartemperatuur: 15-25?C
Gewasperiode: van november tot januari
Plukwijze: handmatig
Was methode: nat verwerkt
Droogmethode: 100% zongedroogd
Screening en sorteermethode: handmatig en machinaal
Regio: Het zuiden van Ethiopie is zeer geschikt voor koffielandbouw. Hetis er erg groen en bergachtig, het heeft een vulkanische grond en een goede hoogte. In de regio Sidamo ligt de vallei van Yrgacheffe in het Zuiden van Ethiopië.. Dit is geprezen door koffie-blenders sinds de teelt begon na de Tweede Wereldoorlog. Sidamo-koffie is gemengd klein tot middelrond, hardachtig, Bourbon-type en heeft een goede en fijne kwaliteit.
Weetje: ongeveer 50% van de koffie geproduceerd in Ethiopië wordt daar ook geconsumeerd, omdat de bevolking een rijke koffiedrink-cultuur heeft, vol met ceremonies en tradities!
Nicaragua
Nicaragua
Een lichte, milde koffie. Gewaardeerd om zijn uitgesproken zuurgraad, subtiele smaken en zijn zoetheid. Deze evenwichtige koffie is van zeer goede kwaliteit!
100% ARABICA
Sterkte: +
Locatie: Jinotega en Matagalpa
Hoogte: +900 meter
Bodemtype: vulkanisch
Type schaduwbomen: gemengd (Ingas, inheemse bomen, bananenplanten)
Neerslag in mm/jaar: 2.500
Gemiddelde jaartemperatuur: 20?C
Koffiepotentieel van de regio (El Capitán): ± 50.000 zakken
Hoeveelheid geproduceerd per gewas: ± 30.000 zakken
Gewasperiode: van december tot maart
Plukwijze: handmatig, minstens 2 tot 3 plukrondes
Was methode: traditionele wassing en gisting
Droogmethode: 100% in de zon gedroogd
Voorbereiding: volledig met de hand geplukt
Naam van verwerkingseenheid: Beneficio Las Trincheras (Cojacafé: Compañia Jinotegana del Café)
Regio: De provincies Jinotega en Matagalpa bevinden zich in het bergachtige gebied in het noorden. Samen produceren zij de meerderheid van de koffie in Nicaragua. Dichtbij de stad Matagalpa is een breed plateau omgeven door hoge bergen, waardoor een optimale uitdroging van de koffie mogelijk is in de zon.
Panama
Papua New Guinea
Papua New Guinea
Goed gebalanceerd, bescheiden rijke smaak, goed karakter en zachte zuurgraad.
100% ARABICA
Sterkte: +
Variëteit: Typica en Arusha
Locatie: Wahgi Valley, Westelijke Hooglanden
Hoogte: 1.550 meter boven zeeniveau
Bodemtype: vulkanisch
Neerslag in mm/jaar: 2.200
Gemiddelde jaartemperatuur: 24?C
Koffieteelt: 120.000 ha
Gewasperiode: van april tot september
Plukwijze: handmatig
Was methode: natuurlijk met vers/schoon water; hierna volgt een fermentatieproces, wat zorgt voor een superieure blend
Droogmethode: 100% zongedroogd op patio's
Screening en sorteermethode: handmatig
Naam van de behandelingseenheid/locatie: Sigiri plantage
Regio: Papua New Guinea beslaat de oostelijke helft van het eiland dat het deelt met de Indonesische provincie Irian Jaya. Koffietuinen van familie-eigendom (met minder dan 600 koffiebomen gemiddeld) produceren meer dan 70% van de jaarlijkse exporteerbare koffieoogst uit het land. Sigiri-plantage, gelegen in de Waghi-Vallei in de Westelijke Hooglanden, provincie Papua New Guinea, was opgericht in de jaren 1950 en kreeg snel de reputatie voor produceren van de beste Arabische koffie in het land!
Salvador Gourmet
Salvador Gourmet
Schoon en zeer goed-gebalanceerde koffie. Fijne zuurgraad en karakter, zoet, milde smaak en aromatisch. Salvador Gourmet is een zachte koffie, bijzonder geurig. Groot van boon en niet rins.
100% ARABICA
Sterkte: +
Hoog-gegroeid
Variëteit: Bourbon, Pacas
Locatie: El Salvador High Grown
Hoogte: koffie wordt verbouwd tussen 800 en 1.200 meters boven zeeniveau, bijvoorbeeld in de El Bálsamo Mountain Range (varieert van 500 tot hoger dan 1.900 meter)
Bodemtype: vulkanisch
Type schaduwbomen: Ingas en verscheidenheid aan inheemse bomen
Neerslag in mm/jaar: 1.800 tot 2.000
Gemiddelde jaartemperatuur: 23?C
Gewasperiode: van oktober tot januari
Plukwijze: handmatig
Was methode: 24 uur fermentatie
Droogmethode: 100% zongedroogd
Screening en sorteermethode: machinaal
Regio: El Salvador wordt gekarakteriseerddoor de aanwezigheid van vulkanen. De rijke vulkanische bodem, hoog groeiende hoogten, in combinatie met het klimaat van vochtige Pacific-lucht die vanuit de kust binnenstroomt, creëert microklimaten, de ideale groeiomgeving voor koffie.